Q/A mammaträning med Norrhälsan

Q/A mammaträning med Norrhälsan

 

Emelie på Norrhälsan har specialiserat sig inom mammaträning i Örnsköldsvik

Mini & planeten fick chansen att ta ett snack med Emelie på Norrhälsan, en av de coola mammor som Mini&planten samarbetar med och dessutom ett proffs på träning och hälsa hos gravida och nyblivna mammor. Det bjöds på några fantastiskt bra tips och klokheter, läs mer här!

"Men innan vi hoppar in på ämnet träning vill vi ju veta mer om dig Emelie! Hur skulle du beskriva dig själv?"

Jag är en egenföretagare, mamma och sambo som bor i ett hus på landet i en by som heter Smedsbyn utanför Örnsköldsvik. Har en son på 1,5 år och 2 st katter. Djur och träning är min grej! 

"Berätta gärna om ditt företag!"

Jag driver Norrhälsan i Örnsköldsvik sedan 3 år tillbaka där jag jobbar som PT samt med behandling (massage) och mammaträning. Mammaträningen är funktionell och syftar på att träna upp styrka i vardagsrörelser. Att träna för att leva helt enkelt.

"Hur utbildade du dig i mammaträning?"

Min grund kommer från mammamageträning med Katarina Voxnerud. I höst kommer jag ha förmånen att vidareutbilda mig hos "starkare mammor". Jag har dock utvecklat en egen variant av mammaträning där ingen kroppsdel är frikopplad från den andra utan kroppen och våra rörelser ses som en helhet.

 "Vad är de vanligaste du möter hos gravida och nyblivna mammor som vill börja träna?"

Absolut vanligaste är att man känner en rädsla för rörelse i samband med sin graviditet eller efter födseln. Viktigt att komma ihåg är att rörelse är läkande för kroppen men att det i det här läget gäller att anpassa efter sina egna förutsättningar. Det är där jag kommer in i bilden som PT och skapar en möjlighet att träna efter just dessa förutsättningar.

Jag tror det är jätteviktigt att man hittar en träningsform som går att använda själv och var som helst som passar livet i övrigt. Jag jobbar dessutom gärna med tempo och fart i samma pass så man får upp flåset och konditionen och inte bara styrka. 

"För 1,5 år sedan blev du själv mamma för första gången, hur upplevde du att det var träna under graviditet och efter födseln?"

Först och främst inser man ju vilken enorm press det ligger på kvinnor/mammor att just "komma i form". Jag vill verkligen trycka på att det finns något mycket viktigare i livet, och det är du och din lilla bebis i första hand.

Jag fick dessutom fördjupad förståelse för vad minimalt med sömn gör med dig och att man bör akta sig för att bränna ut sig. Jag försökte själv sätta ribban lågt och se till att skapa tid för träning när jag ofta hade mer energi. Min erfarenhet är att det kan vara en bra start att börja med 1-2 pass/vecka och komma ihåg att meningen "jag har inte tid att träna" ofta egentligen betyder "jag har inte ork/energi eller jag behöver mer sömn", finns det något där du kan börja jobba med?

"Så hur får man till träningen, finns det något tips till att ta första steget?"

- man kan anmäla sig till en mammaträningsgrupp för att verkligen ha ett datum att komma igång

- prata med din partner/bebis andra förälder och börja tidigt att planera tillsammans för hur ni ska få det att fungera och belys hur viktigt det är att ha en stöttande partner i detta.

- låt bebis hänga med och anpassa hela aktiviteten efter er båda.

- vill verkligen trycka på hur viktigt det är att skapa utrymme för träningen, det är annars inget som bara händer utan för att skapa tid behöver du plcoka bort något annat. 

- ännu en gång, planera in pass på tider när du ofta har mer energi så gör gärna en analys över hur det brukar se ut för dig. Våga be andra om hjälp för att få det att hända.

 "Till sist, familj och hållbarhet är viktiga ord här på Mini&planeten, hur tänker ni på det i er familj?"

Jag tror inte vi tänker så jättemycket på ordet hållbarhet men för mig är det så självklart att visa empati för allt levande, både människor och djur och att vara snäll mot planeten t ex genom att leva som vegan, ha dla second hand, inte resa så långt och ta hand om våra sopor.

"Tack Emelie!"

 - Under våren håller Norrhälsan uteträning för mammor upp vid Stora Kyrkan i Örnsköldsvik. Och det går redan nu att intresseanmäla sig inför höstens träning.

 

TA KONTAKT MED EMELIE: @norrhalsan på Instagram alt ett mail till Emelie@norrhalsan.se

 

 

 

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.